Clavaux Art Projects
  • Home
  • Projecten
    • Tentoonstellingen
    • Marketing en communicatie
    • Educatie, publieksbegeleiding
  • Over Catherine
  • Contact
Educatie en publieksbegeleiding
Ik organiseer evenementen, geef regelmatig rondleidingen, lezingen en workshops aan kinderen en volwassenen o.a. in Museum IJsselstein en Singer Museum Laren. Ik werkte op diverse afdelingen educatie, onder andere bij het Kröller-Müller Museum. Daar coördineerde ik het succesvolle project ‘Dancing with the arts’ voor middelbare scholieren. Ik leerde dat fysiek bezig zijn in combinatie met het kijken naar kunst erg goed werkt bij deze doelgroep. In het Centre Pompidou te Parijs begeleidde ik workshops voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar in samenwerking met kunstenaars. Voor het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ontwikkelde ik twee lespakketten met de onderwerpen 'Show' en 'Nieuws'. Ik verdiep mij in nieuwe overdrachtsvormen en lesmethoden die kunnen worden toegepast in musea. Twee voorbeelden daarvan zijn Visible thinking en Filosoferen met kinderen.

Foto

Visible Thinking bij het werk van Daphne Wageman en Danielle Frenken

Visible thinking 

Wat is 'Visible thinking'?
'Visible thinking’, is een techniek waarmee je beter en intensiever leert kijken. Het belangrijkste hierbij is het vertragen. Om iets goed in je op te nemen heb je tijd nodig om erbij stil te staan. Door te vertragen ga je van kijken naar zien. Dit kan je doen door drie simpele vragen te stellen.
Stap 1: Wat zie ik?
Stap 2: Wat denk ik?
Stap 3: Wat vraag ik mij af?

Wat kan ik met 'Visible Thinking' in een museum?
Wist je dat een museumbezoeker gemiddeld maar 9 seconden stil staat bij een kunstwerk? Men kijkt langer naar het tekstbord dan naar het kunstwerk zelf. Dit gaan wij veranderen. Het doel is om jou de kunst te laten zien en te beleven. Kijk eens naar kunst op een andere manier! Hoe zou het kunstwerk klinken als het een muziekstuk was? Hoe zou het proeven, ruiken, voelen? Stap in het werk. Waar ben je? Wie ben je? Wat valt je op? Kortom: beleef!

Hoe kun je 'Visible thinking' toepassen
Er zijn veel verschillende manieren om Visible Thinking toe te passen. Dat kan in een groep. Door elkaar vragen te stellen en te vertellen wat je ziet, ga je steeds meer zien. Het kan ook individueel. 

Een museum kan er voor kiezen om panelen bij een aantal kunstwerken te hangen met vragen waar bezoekers post it's bij kunnen plakken met met hun ideeën. 
Foto

Filosoferen over mode

Filosoferen met kinderen 

Waarom is filosoferen met kinderen een goed idee?
Filosoferen is niet moeilijk of ingewikkeld, er bestaan geen foute antwoorden, je hebt geen specifieke (kunst) kennis nodig. Alleen je hoofd.
Het is zeer verrassend om te filosoferen met kinderen. Hun redeneringen zijn vaak creatief, slim, onbevangen, en grappig. Door samen te kijken en te filosoferen ontdekken ze meer over kunstwerken, maar ook over elkaar. Want iedereen kijkt anders en heeft andere associaties.
 
Voorbeeldvragen:
Word je verdrietig van een somber schilderij? Moet een kunstenaar iemand zo mooi mogelijk of zo echt mogelijk afbeelden? Moet kunst in een museum hangen om echt kunst te zijn? Wat is voor jou kunst? Moet kunst altijd mooi zijn?
 
Leerdoelen: creatief denken, kritisch denken, leren van elkaar, goed kijken, luisteren naar elkaar, mening vormen, formuleren, respect, empathie, reflecteren, out of the box denken.




© Clavaux Art Projects
Fotografie: Tom Zoethout, George Gijsen, Catherine Clavaux